Grattis till din plats på audionomprogrammet höstterminen 2025

Upprop och programintroduktion

Tisdag den 2 september kl 9.15 - 12.30 välkomnar vi dig till Forum Medicum på Sölvegatan 19 i Lund. Lokal: BMC:Segerfalkssalen, A-huset. Kommer du med lokalbuss hoppar du av vid hållplats Fysiologen och sedan går du in på Biomedicinskt centrums innergård. 

Uppropet är obligatoriskt och har du inte möjlighet att närvara måste du meddela detta via e-post för att inte mista din plats på programmet. Du mailar till utbildningsadministratör Bosse Carlsson.

Vid uppropet ska du kunna uppvisa bekräftelse på ifylld hälsodeklaration (digitalt kvitto).

Då det kan finns personer som är doftöverkänsliga och/eller har allergier rekommenderas du att inte använda för starka dofter (t.ex. parfym) när du vistas i lokalerna. Tack för att du bidrar till en bra vistelsemiljö!

Preliminärt schema termin 1 HT 2025 Links to an external site.

Under de första kursveckorna kommer fotografering av samtliga studenter att ske.

 

Inför programstart

Studentkonto

Några dagar efter du fått ditt andra antagningsbesked registreras du som antagen vid Lunds universitet och då skapas ditt studentkonto. Det du sedan behöver göra är att aktivera det.


Anstånd med studiestart

Har du förhinder att påbörja dina studier på grund av särskilda skäl, men ändå vill behålla din plats till nästa termin. Då finns möjligheten att ansöka om anstånd med studiestart.


Tillgodoräknande av tidigare lästa kurser

Har du kanske tidigare lästa kurser som kan motsvara hel eller del av kurs på programmet så finns möjligheten att ansöka om tillgodoräknande. Då handläggningstiden av tillgodoräknande kan ta tid är vi tacksamma om du kan inkomma med din ansökan så fort som möjligt efter aktivering av ditt studentkonto.


Återbud
Är du inte längre intresserad av din plats på programmet är vi tacksamma om du så fort som möjligt lämnar återbud. Det gör du på Mina sidor på antagning.se.


Hälsodeklaration

Du som ska börja läsa ett program hos oss, där klinisk undervisning är en del av utbildningen, behöver lämna en hälsodeklaration där du svarar på frågor om MRSA, tuberkulos och mässling.

När du fyllt i den digitala hälsodeklarationen, spara kvittot (kan sparas på mobilen eller datorn, du behöver inte skriva ut det) och visa upp det när du anmäler dig på introduktionsdagen. Ifylld hälsodeklarationen är ett krav för att kunna genomföra den verksamhetsintegrerade utbildningen (VFU).


Kursregistrering

Du registrerar dig själv på kurserna inom programmet, normalt öppnar registreringsperioden ca en vecka innan kursstart. Inför utbildningens start kan du kursregistrera dig från och med måndagen den 25 augusti. Du måste ha aktiverat ditt studentkonto för att kunna genomföra registreringen. Så här registrerar du dig.

Efter registrering uppmanar vi dig att logga in i Ladok för att kontrollera din e-postadress och vid behov ändra till en korrekt, fungerande och aktuell e-postadress. Vi rekommenderar att du ändrar till din LU student e-postadress då vi lätt kan identifiera studenter vid kontakt, men också för att vi med säkerhet vet att våra utskick når dig. Vid användandet av privata e-postadresser hamnar våra mail ofta i skräppostfilter. 


Terminstider

1:a terminen, HT 2025         2025-09-01  - 2026-01-18       
2:a terminen, VT 2026         2026-01-19  - 2026-06-07 

Mer information om terminstider och helgdagar. 


Gratis programvaror

Som student vid Lunds universitet har du gratis tillgång till olika programvaror som du kan behöva använda i dina studier, till exempel Office 365.
Läs mer om digitala verktyg på LU.se och sidorna om din digitala studiemiljö.


LU passerkort

Efter aktivering av ditt studentkonto behöver du hämta ut ett passerkort, ett så kallat LU-kort. Detta för att du ska kunna få tillgång till grupprum och och andra studentutrymmen på Biomedicinskt center (BMC) och Forum Medicum. Mer information om detta hittar du här; https://lukortet.lu.se/

Quality and Progress System (QPS)

QPS är ett digitalt verktyg som används på Medicinska fakultetens utbildningar för systematisk bedömning och återkoppling, examination och kvalitetssäkring.


Studentkåren Medicinska föreningen (MF)

Studentkåren Medicinska föreningen Links to an external site.  hälsar dig välkommen till programmet och studentlivet i Lund. Mer information från dem kommer närmare terminsstart.


Information om utbildningen

Audionomprogrammet omfattar 180 högskolepoäng (hp) eller tre års heltidsstudier. Det motsvarar 40 veckor/år. En arbetsvecka räknas som 40 timmar och ger 1,5 hp. Utbildningen är både en akademisk utbildning som leder till en akademisk examen: medicine kandidatexamen och en yrkesutbildning som ger dig en audionomexamen. Denna behöver du för att erhålla svensk legitimation som audionom.

Den schemalagda undervisningen varierar vardagar mellan kl. 8 och 17. Vi använder olika teoretiska och praktiska undervisningsformer bland vilka vi kan nämna föreläsningar, seminarier, grupparbeten, digitala undervisningsformer, klinisk praktik, färdighetsträning och studiebesök.

Undervisningen sker både på universitetet och ute på arbetsplatser (klinisk undervisning). Utbildningen är upplagd med huvudämnet audiologi som en tydlig röd tråd, men du kommer också i kontakt med andra viktiga ämnen som psykologi, teknik och annan medicin etc. Senare kurser under programmet bygger på tidigare kurser, och teoretiska och praktiska inslag varvas. Sista terminen, termin 6, kommer du att sammanfatta och fördjupa dina kunskaper i en kandidatuppsats och även på andra sätt knyta ihop säcken av kunskaper och se framåt.

Nu är det termin 1. De första tre veckorna kommer du att delta i Introduktionskurs som ger dig viktiga kunskaper om programmet och om ämnet audiologi och en introduktion till universitetsstudier. Du får också träffa lärare som senare deltar i utbildningen. 

Vi har ett nära samarbete med logopedprogrammet och introduktionskursen kommer delvis att genomföras tillsammans

Utbildningen styrs av en utbildningsplan och består av ett antal kurser. Varje kurs har en kursplan som reglerar vad kursen består av och vad du ska kunna vid kursslut för att bli godkänd. Till de olika kursplanerna finns också litteraturlistor med läroböcker och vetenskapliga artiklar, de flesta på engelska. Undervisningsspråket på utbildningen är svenska men det förekommer också undervisning på engelska.

Titta gärna på kursplaner och litteraturlistor både för din första termin och för senare terminer. Det finns också en kursöversikt där man ser var kurserna är placerade i programstrukturen.

Du som brukar använda dig av sociala medier, tänk på att du har tystnadsplikt när du vistas inom utbildning och vårdverksamhet. Använd ditt omdöme noga så att du inte bryter mot sekretesslagen. Läs mer vad som gäller om tystnadsplikt och sekretess i vården.

För de delar av verksamhetsförlagd utbildning (VFU) som sker i patientnära vård eller omsorg gäller Region Skånes regler Links to an external site. för arbetskläder, hygienrutiner och annat i patientnära arbete på samma sätt som för anställd personal. Det är viktigt att du inför dina första patientkontakter.

När du skall göra din verksamhetsförlagda utbildning kan vissa enheter ha krav på att du som student skall kunna uppvisa ett Utdrag ur belastningsregistret. Links to an external site. Du kommer, när och om det är aktuellt för dig, att få mer information om hur detta går till.


Att vara student

Det finns en omfattande verksamhet vid Lunds universitet som syftar till att underlätta din studietid. Är du till exempel osäker på din studieteknik eller har läs- och skrivsvårigheter så finns det stöd att få.

 

Ett varmt välkommen säger vi till dig som ny student på vårt program.
Jonas Brännström, programdirektör
Övrig personal som undervisar på och administrerar audionomprogrammet