Mossagården

Mossagården Links to an external site. öster om Lund är ett familjeföretag som drivs i andra generationen. De senaste 20 åren har gården gått från klassisk ekologisk grönsaks- och spannmålsodling till nytänkande lantbruksföretag inom grön energi, frukt- och grönsaksprenumerationer med café och butik. Mossagården har blivit känt över södra Sverige genom uppmärksammade natur- och kulturevents på 1800-tals gården omgärdad av rik och varierad natur och biologisk mångfald

Företaget är inte stort som exempelvis Kulinar, Orkla eller OATLY men här finns en stor ambition, ett dynamiskt nätverk och en unik möjlighet att göra skillnad och förändra lantbruks- och livsmedelssystemet till det bättre, om än i det lilla och ”tegelsten för tegelsten”. 

Bakgrund: Mossagården är ett företag med tillhörande stiftelse som befinner sig i transformation och där största vikt ligger på att skapa en samhällsförändring i syfte att bidra till hållbar utveckling enligt Agenda 2030. En modell kring framtidsinriktad verksamhet är skapad. Forskningen är tydlig och branschen är eniga om att matsystemet behöver transformeras för att bli hållbart för både människa och miljö. Här har Mossagården en har stor potential att höja innovationsförmågan så att företagsmodellen bidrar till att vårda både miljön och människors hälsa, samtidigt som vi arbetar med gränsöverskridande med jordnära lösningar så att det ekologiska lantbruket försörjer oss med den mat, sysselsättning och livskvalitet som vi behöver. 

Idag kommer en tredjedel av hushållens klimatpåverkan från mat. Kosten ligger också bakom ökningen av flera vanliga folksjukdomar. Ett mer hållbart och hälsosamt matsystem kan bidra till att minska miljöpåverkan och samtidigt förebygga folksjukdomar. På Mossagården ser vi det som att för att lyckas bidra till hållbar utveckling och därtill arbeta mot att nå svenska och internationella hälso- och miljömål krävs innovation och samarbete.

Se Mossagården presenteras via film:

 

Mossagårdens fem verksamhetsområden:

  1. Måltidsupplevelser och sensorik kopplat till hampan, gården och dess råvaror.
  2. Kultur, utbildning och events kopplat till 1800-talsgården och naturen runtomkring.
  3. Forskning, produktutveckling och hampalivsmedelsproduktion.
  4. Framtidens lantbruk; innovation kring hampastam/fermenterad näring/biokol.
  5. E-handel och gårdsbutik.

 

Mossagården tre utmaningar

1.    Resilient och naturpositiv livsmedelskedja 
Utmaning: Ett ekologiskt jordbruk som behåller och utvidgar sitt mervärde genom nya concept (klimat, biodiversitet, proteinskifte och ersätta mer ”skadliga” grödor samt att det odlas råvaror som kan användas till annat än än livsmedel, t.ex. hampa). Ett ekologiskt Lantbruk 3.0 skapar och får betalt för resilienta lösningar (ekologiskt, socialt, samhälleligt, ekonomiskt). Exempel på detta kan exempelvis vara genom kolinlagring och djurhållning av genbanksklassade djurraser, eller kultursorter av växter, där syftet inte är industriellt utan av mångfunktionellt syfte med bevarande perspektiv.

2.    En livsmedelsproduktion som ökar människors, djurs och naturens  välbefinnade 
Utmaning: Kunna skala upp lokal försäljning med behållande av den korta värdekedjan och direktkontakten mellan konsument och producent. En stor del av detta är att på ett enkelt sätt förklara nyttan av produkter från ett resilient, ekologiskt, regenerativt lantbruk och därmed öka betalningsviljan (direkt eller via skattesubvention). Skapa hållbara "proof-of-concept" hubar placerade på ekologiska lantbruk (där livsmedelsförsädling kombineras med att konsumenter bjuds in till utbildning, upplevelser, events, kultur och eget skapande.

3.    Skapa och skala upp kretsloppslösningar
Utmaning: Att skapa och skala upp ett helt cirkulärt system på gårds- och samhällsnivå för livsmedelsproduktionen, som inbegriper lantbrukets näringsförsörjning (mikrobiella metoder, biokol, kvävefixering), lönsamhet i småskaligt ekologiskt lantbruk och lösningar som enbart baserar sig på växtodling. Att lyckas med denna utmaning kräver att vi också lyckas med de två första utmaningarna.

Uppdaterat: Nina Reistad  |  2023-09-21