2. Vad är plagiering och hur undviker jag det?
Plagiering
Att plagiera kan till exempel innebära att man i en skriftlig inlämningsuppgift använder andra författares formuleringar utan att ange källa. Det kan också handla om att man använder andras datorkod eller experimentresultat som sina egna eller att man i ett designarbete utvecklar en produkt som alltför mycket liknar originalet man inspirerats av (Carroll & Zetterling, 2009). Att lämna in någon annans arbete som sitt eget är en grov form av plagiering.
All plagiering sker inte medvetet utan beror ibland på att studenten inte känner till, eller är osäker på, hur man skriver akademiska texter. Därför är det viktigt att du nu lär känna principerna för akademiskt skrivande.
Akademiskt skrivande
Akademiskt skrivande innebär att presentera egna forskningsresultat samtidigt som man förhåller sig till tidigare forskning. När du använder dig av tidigare forskning är det viktigt att du beskriver den med dina egna ord och hänvisar till den på ett korrekt sätt. Främsta anledningen till detta är att det tydligt ska framgå för din läsare vad som är dina egna tankar och vad som är någon annans. Troligen kommer din läsare själv att vilja följa upp och läsa några av dina referenser. Då ska det vara lätt för denne att förstå både vem som är författare till texten och vilken typ av publikation det handlar om. Referenserna visar också att du satt dig in i ämnet och fördjupat dina kunskaper. En tredje anledning till att du alltid ska referera är att ge de författare vars texter du använt ett erkännande för deras arbete. Referenserna är alltså ett sätt att säga tack för hjälpen. Den fjärde anledningen till att citera och referera är att du inte vill riskera att ditt arbete fastnar i en plagieringskontroll.
Det vanligaste sättet att hänvisa till en källa är att sammanfatta ett stycke eller en längre del av texten med dina egna ord. Du kan också välja att citera genom att återge en mening eller formulering ordagrant. I slutet av ditt arbete redovisar du alla texter du hänvisat till i en referenslista.
Vill du ha tips om hur du utvecklar ditt akademiska skrivande har Studieverkstaden Links to an external site. guider och tips. Av dem kan du också få handledning i ditt skrivande.
Olika referensstilar
Det finns flera olika stilar för referensskrivning. Vilken stil du ska använda i din uppsats eller ditt examensarbete bestäms av din fackhögskola, avdelning eller handledare. Vi länkar här till de fyra vanligast förekommande stilarna vid JU:
- APA (Högskolebiblioteket i Jönköping) Links to an external site.
- IEEE (Murdoch University Library) Links to an external site.
- Vancouver (Karolinska Institutet) Links to an external site.
- Oxford (Umeå universitetsbibliotek) Links to an external site.
Ta del av materialet
- Om litteraturreferenser och citat
Links to an external site. (10 min)
Intervju med Karin Enskär, docent i omvårdnad på Hälsohögskolan vid Jönköping university. - Plagiering - Vad behöver du som student känna till?
Links to an external site. (13 min)
Intervju med Göran Wahlgren, lektor emeritus i Rättsvetenskap vid Jönköping International Business School. - Is plagiarism more common nowadays?
Links to an external site. (6 min)
Intervju med Jude Carroll, brittisk universitetslärare och internationellt engagerad i plagieringsfrågor. - Ta del av Refero - antiplagieringsguiden
Links to an external site. (16 webbsidor)
Refero är ett webbaserat läromedel som visar hur du kan använda andras texter i din egen text och på så vis undvika att plagiera. Det är utvecklat av biblioteken vid Blekinge Tekniska Högskola och Linnéuniversitetet och används vid många lärosäten i Sverige.
För dig som vill veta mer
- Kap 2, sid. 39-42 Råd till studenterna i Carroll, J., & Zetterling, C-M. (2009). Hjälp studenterna undvika plagiering. KTH Learning Lab. Links to an external site.
- Skrivguiden Links to an external site.. Webbplats vars syfte är att stödja studenter i det akademiska skrivandet. Skrivguiden utvecklas av bibliotek och skrivverkstäder vid Blekinge Tekniska Högskola, Högskolan Kristianstad, Linnéuniversitetet och Umeå Universitet.
Testa dina kunskaper
Testa om du känner igen var man drar gränsen för plagiering.